Virtuaalivalmentaja terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisille

​2016–2018      Uusia hyvinvointia seuraavia menetelmiä terveys- ja hyvinvointisektorille

Liikkumattomuus maksaa suomalaiselle terveydenhuollolle vuosittain noin kaksi miljardia euroa. Vain noin 11 % 15–64 -vuotiaista suomalaisista liikkuu suositusten mukaisesti, kun taas 16 % ei harrasta minkäänlaista kuntoa ylläpitävää liikuntaa.

Projektissa luodaan uusia kansainvälisen liiketoimintapotentiaalin omaavia hyvinvointia seuraavia menetelmiä terveys- ja hyvinvointisektorille;
1) Dynaamisen tasapainon testi - fyysisen toimintakyvyn arviointimenetelmä osaksi terveystarkastusta.
2) Biosensorimittausten lukulaite - syljen stressi- tai ravitsemushormonien mittaamiseen.

Kehitetyt menetelmät ja kerätty tutkimustieto luovat pohjaa uudelle innovatiiviselle terveydenhuollon ja hyvinvoinnin työkalulle Virtuaalivalmentajalle, jonka konseptin muotoilussa huomioidaan työterveydenhuollon ja hyvinvointimatkailun tarpeet. Työterveyspalveluiden osalta tähdätään terveystarkastusten uudistamiseen ottamaan huomioon henkilön fyysinen toimintakyky tärkeiden fysiologisten mittausten lisäksi. Biosensorimittaukset taas mahdollistavat itsenäisen hyvinvoinnin tilan seurannan ja kotiterveydenhuollon paremman mahdollistamisen sekä uusien hyvinvointipalveluiden kehittämisen.
 
MIKES osallistuu projektissa muun muassa mittaustulosten tarkasteluun ja dynaamisen tasapainotestin toistettavuuden ja luotettavuuden parantamiseen. Nämä tehdään yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa.

Projekti toteutetaan ryhmähankkeena Jyväskylän yliopiston, Oulun yliopiston, Kajaanin Ammattikorkeakoulun, VTT MIKES Kajaanin ja CSC:n kesken. Projektin kokonaiskustannusarvio on 388 889 € ja päärahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Projektilla on myös yritysrahoitusta. Projekti toteutetaan 1.10.2016 - 31.5.2018.

Projektin yrityskumppaneita ovat Tieto-Oskari Oy, Hur Labs Oy, Osuuskauppa Maakunta, Jovicare, Innokas Medical, Taukokangas Oy, Vuokatti Sport Test Oy, Yrjö ja Hanna -säätiö, Kuhmon Lääkäripalvelu ja Laturi Corporation Oy.
 
Lisätietoja: Petri Koponen, puh. +358 40 660 9709, petri.koponen(at)vtt.fi

 

EAKR_rahoittajat.png