VTT MIKESin koulutustarjonta


Tulevat kurssit ja seminaarit

 

​Mittausepävarmuusarvioinnin jatkokurssi

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin

 

Pidetyt kurssit ja seminaarit

 

Mittausepävarmuuslaskennan jatkokurssi 2019 Paikka: VTT MIKES, Tekniikantie 1, Espoo Ajankohta: 2019.

​Sähkömetrologiaklubi syksy 2018
Paikka: VTT MIKES, Tekniikantie 1, Espoo Ajankohta: Keskiviikko 28.11.2018 klo 12 - 15

Ohjelma ja ilmoittautuminen >

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin 27.11.2018
Paikka: VTT MIKES, Tekniikantie 1, Espoo Ajankohta: Tiistai 27.11.2018 klo 9 - 16

Kurssi on avoin kaikille kiinnostuneille. Päivän aikana perehdytään mittausepävarmuuden määrittämisen periaatteisiin sekä harjoitellaan muutaman yksinkertaisen laskuesimerkin avulla. Osallistujat saavat perustiedot mittausepävarmuuden arvioinnista ja laskemisesta sekä ideoita kurssilla esitettyjen asioiden soveltamiseksi omissa mittauskohteissaan. Laskuesimerkit tukevat mittausepävarmuusarvion laatimisen konkreettista oppimista ja ovat periaatteiltaan sovellettavissa yleisellä tasolla, vaikka käsitelevätkin tiettyjä suureita. Kurssin luennoitsijat ovat tutkija, DI Ilkka Iisakka ja erikoistutkija, DI Sari Saxholm.

Lue lisää Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin -koulutuksesta ja ilmoittaudu tästä linkistä!

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin 28.5.2018
Paikka: VTT MIKES, Tekniikantie 1, Espoo Ajankohta: Maanantai 28.5.2018 klo 9 - 16

Kurssi on avoin kaikille kiinnostuneille. Päivän aikana perehdytään mittausepävarmuuden määrittämisen periaatteisiin sekä harjoitellaan muutaman yksinkertaisen laskuesimerkin avulla. Osallistujat saavat perustiedot mittausepävarmuuden arvioinnista ja laskemisesta sekä ideoita kurssilla esitettyjen asioiden soveltamiseksi omissa mittauskohteissaan. Laskuesimerkit tukevat mittausepävarmuusarvion laatimisen konkreettista oppimista ja ovat periaatteiltaan sovellettavissa yleisellä tasolla, vaikka käsitelevätkin tiettyjä suureita. Kurssin luennoitsijat ovat tutkija, DI Ilkka Iisakka ja erikoistutkija, DI Sari Saxholm.

Lue lisää Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin -koulutuksesta ja ilmoittaudu tästä linkistä!

Mittaukset konepajassa -seminaari 7.-8.6.2018

Suomen laatukeskuksen metrologiajaos ja Mitta Oy järjestävät perinteisen Mittaukset konepajassa -seminaarin tänä vuonna Jyväskylän Paviljongissa.

Seminaarissa käsitellään mittaukseen ja laadunhallintaan liittyviä ajankohtaisia aiheita. Seminaari on tarkoitettu valmistuksesta, mittauksesta, laadunvarmistuksesta, suunnittelusta ja tuotekehityksestä vastaaville henkilöille.

Seminaari välittää tietoa uusimmista mittausmenetelmistä ja laajentaa osallistujien tietoja mittaamisesta ja kalibroinnista ja mittaustulosten analysoinnista.

Seminaarin ohjelma avautuu tästä linkistä: ohjelma

Sähkömetrologiaklubi, 7.6.2018

Seuraava Sähkömetrologiaklubi järjestetään Millogin tiloissa Riihimäellä.

  • Päivän alustava ohjelma
  • Ilmoittautumiset 18.5.2018 mennessä s-postilla osoitteeseen tuomas.haitto@millog.fi  
    Ilmoittautumisessa on kerrottava henkilön nimi, yritys ja syntymäaika.

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin 13.12.2017  

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin -kurssi järjestettiin 13.12.2017 klo 9-16 MIKESissä (Tekniikantie 1, Espoo).

Kurssin tarkempi sisältö, ohjelma ja ilmoittautuminen. 

Sähkömetrologiaklubi, syksy 2017

Sähkömetrologiaklubi järjestettiin 21.11.2017 MIKESissä.

Voima- ja vääntömomenttiklubi, syksy 2017

Voima- ja vääntömomenttiklubi järjestettiin 1.11.2017 klo 9-11:30 MIKESissä, Tekniikantie 1, 02150 Espoo, neuvotteluhuone Tiima.​

Ohjelma.

Massaklubi, syksy 2017

Massaklubi järjestettiin 1.11.2017 klo 12:30-15 MIKESissä, Tekniikantie 1, 02150 Espoo, neuvotteluhuone Tiima
Ilmoittautuminen: maija.ojanen-saloranta@vtt.fi

Macroscale 2017

Seuraava Macroscale-konferenssi järjestettiin Otaniemessä 17.-19.10.2017. Konferenssin järjestävät yhteistyössä VTT MIKES Metrologia, PTB ja EURAMET TC-L.

Lue lisää Macroscale-konferenssista.

Mittaukset konepajassa –seminaari 8.-9-6-2017

Suomen laatukeskuksen metrologiajaoston perinteinen MIKO - mittaukset konepajassa -seminaari järjestettiin tänä vuonna Turussa kylpylähotelli Holiday Club Caribiassa. Upeat puitteet ja huippu-luennoitsijat tarjoavat taas metrologian ammattilaisille, suunnittelijoilla ja yrityksille ajankohtaista tietoa, uusia kontakteja ja rentouttavaa yhdessä oloa hyvässä seurassa.

Ohjelma ja ilmoittautumissivut aukeavat tästä.

MIKES Sähkömetrologiaklubi

Sähkömetrologiaklubin syksyn 2016 tapaaminen järjestettiin VTT MIKES Metrologiassa 29.11.2016.

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin -kurssi

Paljon odotettu seuraava mittausepävarmuuskurssi järjestetään MIKESissä, Tekniikantie 1, Espoo keskiviikkona 30.11.2016 klo 9-16.

MIKES Sähkömetrologiaklubi
Sähkömetrologiaklubi kokoontuu MIKESissä 8.12.2015. Kokouksen pääteemana on tällä kertaa aika ja taajuus. Lisäksi keskustellaan mm. sähkön ja taajuuden vertailumittausten tilanteesta ja tulevista tarpeista.

MIKES Voiman ja vääntömomentin mittauspäivä Kajaanissa 17.9.2015
MIKES järjestää perinteisen Voiman ja vääntömomentin mittauspäivän Kajaanissa Renforsin Rannan yritysalueella.
Tilaisuuden aiheita ovat muun muassa kalibrointitarpeen suunnittelu ja toteuttaminen sekä kalibrointi osana laatujärjestelmiä ja standardien käyttöä. Lisäksi luvassa ajankohtaista tietoa voiman ja vääntömomentin tutkimushankkeista.

MIKES Sähkömetrologiaklubi
Sähkömetrologiaklubi kokoontui MIKESissä 4.6.2015. Kokouksen pääteemana oli tällä kertaa akustiikka ja kiihtyvyys. Lisäksi keskusteltin mm. sähkön ja taajuuden vertailumittausten tilanteesta ja tulevista tarpeista.

Mittaukset konepajassa 2015 seminaari 28.-29.5.2015
Mittaukset konepajassa seminaari (MiKo-2015) on perinteinen, jo 30 vuotta keväisin pidetty konepaja-alan mittaus ja kalibrointiväen tapaamis- ja verkostoitumistapahtuma. Seminaarin kokoajana on alusta asti toiminut Laatuyhdistyksen Metrologiajaos siten, että itse järjestelyvastuu kiertää mittausalan eri aktiivisten toimijoiden välillä. Tänä vuonna järjestelyvuorossa oli pitkän tauon jälkeen taas VTT johtuen MIKESin ja VTT:n vuodenvaihteessa tapahtuneesta liitoksesta.

Sähkömetrologiaklubi 27.11.2014
Viides sähkömetrologiaklubin kokoontuminen järjestettiin MIKESissä 27.11.2014.
Kokouksen pääteemana oli vaihtojännite ja –virta 1 MHz:iin asti. Lisäksi keskusteltiin sähkön ja taajuuden vertailumittausten tilanteesta ja tulevista tarpeista.

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin 20.10.2014
MIKES järjestää 20.10.2014 kurssin ”Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin” MIKESissä (Tekniikantie 1, Espoo). Kurssin luennoitsijat ovat on tutkija, DI Ilkka Iisakka ja tutkija, TkT Maija Ojanen MIKESistä.

Sähkömetrologiaklubi 21.5.2014
Tällä kertaa painopisteenä olivat verkkosähköön liittyvät mittaukset, esimerkiksi kolmivaihetehon laajakaistainen tarkkuusmittaus MIKESissä kehitetyllä uudella näytteenottotekniikkaan perustuvalla laitteistolla. Klubitilaisuudessa käsiteltiin myös paljon muitakin mielenkiintoisia aiheita, kuten kotimaisen yleismittarivertailun tulokset ja tulevat vertailumittaukset, kapasitanssien mittaukset sekä parhaillaan menossa olevat kansainväliset DC- ja AC-virtavertailut.

Mittaukset konepajassa -seminaari 5. - 6.6.2014
Suomen laatukeskuksen metrologiajaos ja Etelä-Karjalan Mittauskeskus Oy järjestävät perinteisen mittaukset konepajassa -seminaarin tänä vuonna Vääksyssä, Hotelli Tallukassa. Seminaari järjestetään 5. - 6.6.2014. www.mittauskeskus.fi
Eurooppalainen metrologiaohjelma (EMPIR) Metrology for Industry & Research Potential -seminaari MIKESissä 4.3.2014

Nestevirtausklubi Kajaanissa 23.1.2014
Klubipäivän aikana osallistujat perehtyivät nestevirtausmittalaitteiden toimintaan, niiden käyttöön teollisuuden mittauksissa sekä mittareiden kalibroinnin ja kalibrointitodistusten merkitykseen. Lisäksi esiteltiin uuden mittalaiteasetuksen tämänhetkistä tilannetta virtausmittauksiin liittyen.

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin 25.11.2013
Kurssilla perehdytään mittausepävarmuuden määrittämisen periaatteisiin sekä harjoitellaan muutaman yksinkertaisen laskuesimerkin avulla. Osallistujat saavat perustiedot mittausepävarmuuden arvioinnista ja laskemisesta sekä ideoita kurssilla esitettyjen asioiden soveltamiseksi omissa mittauskohteissaan. Laskuesimerkit tukevat mittausepävarmuusarvion laatimisen konkreettista oppimista ja ovat periaatteiltaan sovellettavissa yleisellä tasolla, vaikka käsitelevätkin tiettyjä suureita.

Eurooppalainen metrologiaohjelma (EMRP) – energia ja ympäristö seminaari 13.2.2013
Seminaari toimii johdantona vuoden 2013 EMRP:n tutkimushankehakuihin. Tänä vuonna metrologiaohjelman tutkimusaiheet kohdistuvat energiaan ja ympäristöön. Tilaisuudessa kuullaan tarkemmin hausta, sen käytännöistä ja rahoitusmuodoista sekä pohditaan sopivia tutkimusaiheita. Seminaari on tarkoitettu kaikille yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajille, jotka ovat kiinnostuneet eurooppalaisesta metrologiayhteistyöstä.

Tribologia ja metrologia -teemapäivä 11.2.2013
Tribologia on tieteenala, joka tarkastelee kosketuspintojen kitkaa, kulumista ja voitelua. Tribologinen tutkimus ja koetoiminta tarvitsee luotettavia mittauksia ja mittaustiedettä eli metrologiaa. Mittatekniikan keskus ja Suomen Tribologiayhdistys järjestävät "Tribologia ja Metrologia" teemapäivän 11.2.2013.

LiSens-nestemittausseminaari 29.11.2012
LiSens 2012 –seminaari kutsuu sinut kuulemaan viimeisimmistä nestemittausten kehitysaskelista. Alan asiantuntijat tarjoavat poikkitieteellisen läpileikkauksen nestemittaustutkimuksen nykytilasta Suomessa. Seminaari on myös erinomainen mahdollisuus tavata, keskustella ja verkottua tutkimus- ja yritysmaailman edustajien kesken.

MIKES virtausmittauspäivä Kajaanissa 22.11.2012
MIKES perusti Kajaaniin voima-, vääntömomentti- ja virtausmittauslaboratorion 1.1.2011. Klubitoiminta virtausmittausten osalta alkoi 15.5.2012 pidetyssä koordinaatiokokouksessa, johon osallistui Suomessa virtausmittausten kanssa toimivia tahoja. Tulevan virtausmittauspäivän tarkoituksena on selventää kalibroinnin merkitystä laadun ja osaamisen työkaluna, sekä tarkastella virtausmittauskalibrointimenetelmiä.

Seminaari: Standardit ja säädökset - luotettavien mittausten edellytykset 3.5.2012
Seminaarissa tuodaan esille standardisoinnin hyötyjä ja vaikutuksia eri aloja edustavien asiantuntijapuheenvuorojen ja case:ien avulla. Tavoitteena on herättää mm. tutkijat ja tuotekehityksen parissa työskentelevät käyttämään standardeja hyödyksi ja työkaluina luotettavien mittausten aikaansaamiseksi. Oikein hyödynnettynä standardit voivat tuoda kilpailuetua esim. kaupankäynnissä.

Pituuden mittausepävarmuuspäivä 11.4.2012
Kurssin aikana käydään selkeästi ja yksityiskohtaisesti läpi EA-4/02 vaatimusten mukaisen epävarmuuslaskelman periaatteet. Painopisteenä ovat pituusmittauksiin liittyvät erityispiirteet. Kurssiin sisältyy käytännönläheisiä esimerkkejä ja harjoituksia: oma tietokone mukaan!

Voiman ja vääntömomentin mittauspäivä Kajaanissa 17.12012
Päivän tarkoituksena on valottaa kalibroinnin merkitystä laadun ja osaamisen työkaluna, sekä tarkastella kalibrointimenetelmien kehitystä ja tämän hetken tilannetta mm. standardien suhteen.