Aika- ja taajuus


VTT MIKES vastaa Suomen kansallisen ajan, aikavälin ja taajuuden jäljitettävyydestä. Aikalaboratorio ylläpitää kansallista aikaa 10 ns:n epävarmuudella (k=1) suhteessa kansainväliseen aikaan (UTC, koordinoitu yleisaika) sekä kansallista taajuutta 1·10–13 suhteellisella epävarmuudella. Ajan ja taajuuden referenssinormaaleina on yksi cesium-atomikello, neljä vetymaseria ja useita GPS-vastaanottimia. Suomi osallistuu myös UTC:n ylläpitoon viidellä referenssinormaalillaan GPS-satelliitteihin perustuvan aikavertailun kautta.

​Ajan, aikavälin ja taajuuden kalibrointi

Kalibroimme mm. GPS-vastaanottimia (taajuus), oskillaattoreita, aikavälimittareita, sekuntikelloja, stroboskooppeja ja optisia kierroslukumittareita. Taajuuden mittausalueemme on 1 mHz ... 5 GHz. Aikavälimittauksia teemme asiakkaiden tarpeiden mukaan, alarajana on noin nanosekunti. Lisäksi MIKESillä on aikakoodia ja tarkkaa 25 MHz taajuutta lähettävä normaalitaajuuslähetin, joka palvelee pääkaupunkiseudun läheisyydessä olevia tarkan ajan ja taajuuden tarvitsijoita.

NTP-verkkoaikapalvelu

Tietokoneiden kellot voidaan tahdistaa MIKESin ylläpitämään Suomen kansalliseen aikaan NTP-verkkoaikapalvelun (Network Time Protocol) avulla. Saavutettava epävarmuus riippuu verkkoyhteyksistä, mutta on parhaimmillaan millisekunnin luokkaa. MIKES ylläpitää virasto-, laitos- ja yrityskäyttöön tarkoitettuja maksullisia NTP-palvelimia. Näitä korkeimman eli Stratum 1 -tason palvelimia on yhteensä neljä, joista kaksi on synkronoitu suoraan MIKESin atomikelloihin ja kaksi GPS-vastaanottimiin.


Lisätietoja