Julkinen NTP-palvelu

​Julkista NTP-palvelua käyttääksesi tarvitset NTP-client-ohjelman, jonka avulla tietokoneesi kello tahdistuu valitsemaasi NTP-palvelimeen. Jos käytät Linuxia tai MacOS:n uusia versioita, ohjelma on jo koneessasi. FreeBSD- ja OpenBSD-järjestelmiin löytyy NTP-ohjelmisto helposti asennettavina binääripaketteina tai "ports"-valikoimasta. Verkosta löytyy myös runsaasti NTP-ohjelmia esimerkiksi eri Windows-versioille (kts. http://www.ntp.org). Yritysverkoissa ota huomioon se, että koneesi saattaa jo olla synkronoitu automaattisesti. Tämä pätee usein varsinkin Windows 2000-, Windows XP- ja myöhempiin Windows-domaineihin.

Kun olet asentanut sopivan ohjelman koneeseesi, ohjelman asetuksissa kysytään käytettävän NTP-palvelimen (server) osoitetta. Antamalla palvelinkoneeksi time.mikes.fi, time1.mikes.fi tai time2.mikes.fi saat tietokoneesi kellon tahdistumaan Suomen virallisesta ajasta synkronoituun kaupalliseen palvelimeen automaattisesti. Nämä palvelimet toimivat luotettavasti vain aitoa NTP-protokollaa käyttävillä NTP-client-ohjelmilla.

Tämä MIKESin NTP-palvelu on niinsanotusti stratum 2 -tasoinen, eli julkiset palvelimet on synkronoitu MIKESin stratum 1 -tason virallisiin NTP-palvelimiin, jotka taas on synkronoitu MIKESin ylläpitämään Suomen kansalliseen aikaan. MIKES seuraa palvelimien ajan laatua jatkuvasti.

Lisätietoja voit kysyä sähköpostitse osoitteesta time (at) vtt.fi [(at)=@]. Vastaamme mahdollisuuksiemme mukaan.