Kiihdyttäviä uutisia kaikille kiihtyvyysantureiden käyttäjille!

MIKESin akustiikkalaboratorion toiminta laajentuu. Mikrofonien ja äänitasokalibraattorien kalibroinnit ja tärinämittaukset tuotteistettuna palveluna ovat olleet teollisuuden, laitteiden kunnonvalvonnan, tutkimuksen ja ympäristömonitoroinnin käytettävissä. Uutena, maailmanlaajuisesti hyväksyttynä palveluna on kiihtyvyyden mittaus. Sinimuotoisen kiihtyvyyden voimakkuus määräytyy liikematkasta ja taajuudesta. Liike saadaan hifi-kaupasta ostetulla, itse modifioidulla bassokaiuttimella muutamista nanometreistä (10 kHz) aina senttimetriin asti (10 Hz). Kiihtyvyys näillä arvoilla on suurin piirtein maan vetovoiman kiihtyvyys eli g-arvona 1. Akustiikkalaboratoriossa seuraavana kehityskohteena on kiihtyvyysalueen täydennys alhaisemmille taajuuksille (0,1 Hz) ja suuremmille liikematkoille (15 cm). Primäärimenetelmiin perustuva laitteisto on tähtäimessä.

Kiihtyvyysanturi Jussi HämäläinenMIKESin kiihtyvyysanturien kalibrointien maailmanlaajuinen hyväksyntä tarkoittaa, että maailman alueellisten metrologiaorganisaatioilta on saatu asiantuntijalausuntona puolto MIKESin esittämille kiihtyvyysalueen mittauksille. Käy katsomassa hyväksytty lista CMC-tietokannasta (Calibration and Measurement Capability), linkki alla.

CMC-tietokanta liittyy kansainväliseen ekvivalenssisopimukseen (CIPM MRA, Comité international des poids et mesures, Mutual Recognition Arrangement), jonka piirissä olevat kansalliset mittanormaalilaboratoriot tunnustavat toistensa antamat mittaus- ja kalibrointitodistukset tasavertaisiksi – kerran mitattu, hyväksytään kaikkialla. Sopimuksen on allekirjoittanut 52 metrisopimuksen jäsenvaltiota, 4 kansainvälistä organisaatiota ja 37 liitännäisjäsentä. Noin 90 % maailman kauppaan kuuluvasta viennistä käydään CIPM MRA:han osallistuvien maiden välillä, joten sopimus on tärkeä kaupan teknisten esteiden poistaja. CMC-tietokanta sisältää osapuolten tunnustamat mittaussuureet, -alueet ja –epävarmuudet. Tietokantaan pääsevät vain alueellisten organisaatioiden (Euroopassa EURAMET e.V.) alaisten ko. alan asiantuntijoiden muodostamien arviointiryhmien hyväksymät tiedot. Lisätietoa CIPM MRA:sta ja CMC:stä löydät osoitteesta www.bipm.org.

MIKESin akustisten suureiden kalibrointipalvelut CMC-tietokannassa: http://kcdb.bipm.org/AppendixC/AUV/FI/AUV_FI.pdf

Lisätiedot: tutkija Jussi Hämäläinen, etunimi.sukunimi@mikes.fi p. +358 2950 54404