Kesäaika lähestyy - paljonko kello ihan oikeasti on?

EU:n direktiivin 2000/84/EC (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32000L0084) mukaan vuodesta 2002 eteenpäin kaikki EU maat siirtyvät kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina kello 01.00 GMT, eli kello 03.00 Suomen normaaliaikaa. Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin.

Alun perin GMT (Greenwich mean solar time) tarkoitti Greenwich observatorion keskiaurinkoaikaa, eli aikaa jolloin aurinko on keskimäärin etelässä kello 12.00. Aurinkoaika voi poiketa keskimääräisestä aurinkoajasta jopa 16 minuuttia. Nykyään kaikki maat noudattavat koordinoitua yleisaikaa UTC, ja GMT:llä tarkoitetaankin yleensä aikavyöhykettä johon kuuluvat mm. Englanti, Irlanti, ja Portugali.

Maaliskuun viimeinen sunnuntai lähestyy ja pian kelloja siirretään taas kesäaikaan. Monen ensimmäinen ajatus on kellojen siirtoa seuraavana aamuna, että mikä on juuri nyt oikea aika. Sen voi mennä katsomaan Espoon Otaniemestä - tai netistä. Tarkinta mahdollista aikaa Suomessa ylläpitää VTT MIKES Metrologia. Suomen aika on nähtävillä MIKESin päärakennuksen seinässä osoitteessa Tekniikantie 1, mutta omaa kelloaan tarkistaakseen ei tarvitse lähteä käymään Tekniikantiellä. Aika näkyy myös netissä osoitteessa www.mikes.fi.

MIKESillä on kuusi atomikelloa, jotka määrittävät tahdin. Tietokoneet (aikapalvelimet) puolestaan laskevat kellojen antaman tahdin ajaksi. Se on tarkempi kuin Neiti Aika. Se on luotettavampi kuin Ylen teksti-tv:n kello. Atomikelloilla määritelty aika on pohjana kaikista tarkimmille mittauksille Suomessa. MIKESin tuottamaa aikaa verrataan jatkuvasti GPS satelliiteista saatuun aikaan ja tulokset lähetetään päivittäin Kansainväliselle paino- ja mittatoimistolle BIPM:lle Pariisiin, jossa kerätään atomikellojen antamia tuloksia ympäri maailmaa. BIPM laskee maailman yleisajan eli UTC:n. Espoossa mitattu aika poikkeaa yleensä alle 5 nanosekuntia maailmanajasta, siis alle 0,000000005 sekuntia.

Kesäaikaan siirtyminen ei aiheuta Otaniemen atomikellolaboratoriossa mitään käytännön hässäkkää. Ei kenenkään oikeasti tarvitse miettiä, käännetäänkö atomikelloa tunti eteen vai tunti taakse – aikapalvelimet päivittyvät automaattisesti kesäaikaan.​