Nyt

Vuoden pisin viikonloppu

Suomen aika siirretään talviaikaan eli siis normaaliaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 26.10.2014 klo 04:00. Aika siirretään tunnilla taaksepäin.

Nykyään siirrellään kelloja syksyisin ja keväisin tunnin verran ja tarvittaessa kesäkuun ja joulukuun lopussa tehdään vielä yhden sekunnin korjauksia riippuen siitä millaista vauhtia maapallo on pyörinyt. Joskus on kuitenkin jouduttu tekemään erikoisempiakin siirtoja: Vappuyönä 1921 siirrettiin Suomessa kelloja 20 minuuttia 10,9 sekuntia eteenpäin kun Suomi siirtyi noudattamaan Itä-Euroopan vyöhykeaikaa. Aiemmin oli vuodesta 1888 noudatettu Helsingin paikallisaikaa. Vapun juhlinta jäi siis reilut 20 minuuttia normaalia Iyhyemmäksi.

http://almanakka.helsinki.fi/images/aikakirja/Aikakirja3.68-109.pdf

Optiikka MIKESissä – tarkkuudella uusiin sovelluksiin

- kaikille avoin luento ti 21.10. klo 15

Isotooppispektroskopia ympäristömonitoroinnissa, uuden sukupolven ionikello, epäpuhtausmolekyylien mittaus puhdastilaolosuhteissa, pitkien etäisyyksien tarkkuusmittaus, hyperspektraalinen etäkuvantaminen. Tule kuulemaan ja katsomaan, mitä MIKES optiikan alueella tekee:

TkT Albert Manninen – Isotooppispektroskopia ja muita tarkkuusspektroskopian mittauksia

MIKES, Tekniikantie 1, Otaniemi

ti 21.10.2014 klo 15     

Tiistai 21.10. on kansainvälinen fotoniikan päivä. Tuona päivänä 1983 kiinnitettiin valonnopeudeksi  299 792 458 m/s. Päätöksen teki General Conference on Weights and Measures, (CGPM, Yleinen paino- ja mittakonferenssi). Täältä lisää: http://day-of-photonics.org/

Lisätiedot: tutkija Albert Manninen, etunimi.sukunimi@mikes.fi, p. 02950 54460

Mitäpä jos suorittaisit kalibroijan tutkinnon

Mittaajan ja kalibroijan tutkinto on näyttötutkinto, jonka ideointi alkoi 2000-luvun alussa. Metrologian neuvottelukunnan aktivoiduttua edistämään tutkinnon valmistelua mittaajan ja kalibroijan ammattitutkinnon vaatimukset lopulta hyväksyttiin ja astuivat voimaan 1.12.2012. Lue lisää.

MIKESiin uusi atomikello: Suomen ajasta entistä tarkempi

MIKESiin on hankittu kolmas aiempia tarkempi, sveitsiläinen aktiivivetymaser. Laite tulee korvaamaan MIKESin nykyisen pääkellon huolellisten testien ja vertailumittausten jälkeen ensi vuoden alkupuolella. Maserista saadaan sekuntipulssien lisäksi myös 5, 10 ja 100 MHz:n taajuussignaalit, joiden lyhyen aikavälin suhteellinen epävarmuus on 8·10-14 (1 s) ja pitkän ajan 2·10-16 (päivä). Lue lisää.

MIKESin johdolla Suomi mukana EU:n metrologiaohjelmassa

Suomi on osallistunut aktiivisesti Euroopan metrologiaohjelmaan ”European Metrology Research Programme (EMRP)”. Ohjelma perustuu Euroopan komission perustamissopimuksen artiklaan 185 ja on rinnakkainen EU:n seitsemännelle puiteohjelmalle (FP7). Ohjelman suuruus on 400 M€, josta EU rahoittaa puolet ja toisen puolen ohjelmaan osallistuvat maat. EMRP-ohjelma ei ole mukana Tekesin 15.9.2014 julkaisemassa katsauksessa ”Suomi EU:n 7. puiteohjelmassa”. Lue lisää.

Tulossa

Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin 20.10.2014

MIKES järjestää 20.10.2014 kurssin ”Mittausepävarmuudella varmuutta mittauksiin”. Kurssin luennoitsijat ovat on tutkija, DI Ilkka Iisakka ja tutkija, TkT Maija Ojanen MIKESistä.

Kurssi on avoin kaikille kiinnostuneille. Päivän aikana perehdytään mittausepävarmuuden määrittämisen periaatteisiin sekä harjoitellaan muutaman yksinkertaisen laskuesimerkin avulla. Osallistujat saavat perustiedot mittausepävarmuuden arvioinnista ja laskemisesta sekä ideoita kurssilla esitettyjen asioiden soveltamiseksi omissa mittauskohteissaan. Laskuesimerkit tukevat mittausepävarmuusarvion laatimisen konkreettista oppimista ja ovat periaatteiltaan sovellettavissa yleisellä tasolla, vaikka käsitelevätkin tiettyjä suureita. Ohjelma.

Ilmoittautuminen. Ilmoittautumiset 10.10.2014 mennessä.

EU-parlamentti hyväksyi 600 M€ EMPIR-ohjelman

Euroopan Parlamentti hyväksyi 15. huhtikuuta innovaatioiden investointipaketin. Paketti sisältää Euroopan metrologian innovaatio- ja tutkimusohjelman (EMPIR), joka on suoraa jatkoa EMRP-tutkimusohjelmalle. EMPIR on seitsemänvuotinen ohjelma ja sen kokonaisbudjetti on 600 miljoonaa euroa, josta puolet tulee EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta ja puolet jäsenvaltioilta. Suomi on mukana ohjelmassa 4 %:n osuudella. Lue lisää.

Early-Stage Researcher Mobility Grant -haku nyt auki

Lisätietoa EMRP-sivuilla

Pinnalla

Tykkää meistä Facebookissa